Poznańscy naukowcy zaprezentowali nowe lody z buraków
Poznańscy naukowcy zaprezentowali nowe lody z buraków
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (UPP) zaprezentowali swoje nowe lody z buraków, które zostały stworzone przy użyciu innowacyjnej technologii wykorzystującej nietoksyczny związek potasu.
Poinformowała o tym profesor Joanna Kobus-Cisowska z UPP.
Podkreśliła, że nowa technologia pozwala na pełne wykorzystanie buraków, w tym ich skórki, co sprawia, że lody są ekologiczne i zdrowe.
Buraki są bardzo pożywne, ale często wyrzucane ze względu na nieatrakcyjny wygląd. Średnio jeden mieszkaniec Polski spożywa tylko 3 kg buraków rocznie, podczas gdy produkuje się 110 kg na osobę.
Nowa technologia przechowywania buraków może znacznie zmniejszyć ilość odpadów spożywczych, wykorzystując nawet brzydkie owoce do produkcji lodów.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Komentarz